Back to your country?

 1. acum 2 ani

  Dat fiind ca redresarea economica si politica Romaniei va mai lua ceva timp pe ce ar trebui sa puna accent guvernul mai mult in perioada urmatoare: sprijinul pentru o integrare mai buna a romanilor in tarile de adoptie sau adoptarea de masuri care sa atraga emigratii (si banii lor) in tara?

 2. Deoarece nu avem Consulat inca in Canada ma raliez celor din Marea Britanie. Cred ca romanii s-ar intoarce acasa chiar pentru bani mult mai putini daca sistemul nu ar mai fi corupt si ar oferi conditii similare cu ce avem fiecare in tara de adoptie. Mai putina coruptie = mai multi bani investiti in serviciile publice pt care toti contributorii platesc=mai multi romani intorsi acasa.

 3. Guvernul? E mult mai complicat raspunsul.
  Raul cel mai mare facut romanilor de comunisti a fost (cum s-a mai spus) distrugerea mentalitatii, instaurarea fricii, frica de a gandi liber, frica de a-ti cere drepturile, de a lupta pentru ele...
  Atata timp cat politicienii au pretentia ca populatia este in slujba lor, sal mai grav, marea majoritatea cetatenilor inca se mai considera in slujba primarului, prefectului, sal ministrului X , nu stiu daca guvernul are prea multe de facut.
  Aaaa! Poate doar daca toti alesii ar gandi si ar lucra pentru cetateni exact cum gandesc si lucreaza pentru familiile lor. Dar ma intreb:
  Se poate asa ceva?

 4. cea mai inteligenta mutare a guvernului ar fi urmatoarea, atragerea a cat mai multi cetateni si bani lor acasa, crearea de facilitati pentru ei nu pentru multinationale care stau si fac bani atat cat tin facilitatile iar apoi pleaca. romanul care se intoarce acasa si isi investeste banii munciti cu greu nu are nici un interes sa plece inapoi. pana acum politica guvernelor a fost, sa vina sa investeasca si avem noi grija sa-i lasam faliti. ar trebui sa se informeze cati romani au deschis afaceri si cate locuri de munca au creat in strainatate contribuind la prosperitatea altor tari. tarile in care au investit nu le-a oferit nici un avantaj doar i-a lasat in pace pe cand in tara in loc sa-ti dea pace sati faci afacerea cum stii tu mai bine, iti baga maimile in buzunar si pursisimplu iti iau banii legal fara nici o retinere. stiu o multime de oameni care au plecat in tara cu foarte multi bani au investit au creat locuri de munca si s-au intors falimentati de sistem. aici si-au redeschis afacerile si s-au redresat. guvernul ar trebui sa se intrebe de ce omul poate de la zero sa aiba o afacere prospera in strainatate iar in tara investeste bani multi in afacere iar statul il falimenteaza legal.

 5. Editat acum 2 ani de Sam

  1.

  @Gheorghe Ailenei Mai putina coruptie = mai multi bani investiti in serviciile publice pt care toti contributorii platesc=mai multi romani intorsi acasa.

  2.

  @euroleste Poate doar daca toti alesii ar gandi si ar lucra pentru cetateni exact cum gandesc si lucreaza pentru familiile lor. Dar ma intreb:
  Se poate asa ceva?

  3.

  @geanni ... stiu o multime de oameni care au plecat in tara cu foarte multi bani au investit au creat locuri de munca si s-au intors falimentati de sistem. aici si-au redeschis afacerile si s-au redresat. guvernul ar trebui sa se intrebe de ce omul poate de la zero sa aiba o afacere prospera in strainatate iar in tara investeste bani multi in afacere iar statul il falimenteaza legal.


  Am selectat 3 citate din raspunsurile de pana acum. Ele rezoneaza cel mai bine cu ceea ce cred si eu in legatura cu tema asta:

  1. guvernul&co ar trebui sa nu permita ca redresarea justitiei, care inseamna implicit combaterea coruptiei la toate nivelele si neselectiv, sa devina doar o tema de campanie
  2. sistem de selectie si promovare a personalului bugetar transparent si profesional (combaterea "cumpararii" posturilor bugetare) - ar fi un efect direct al reducerii coruptiei in fapt.
  3. stimularea mediului de afaceri prin atragerea micilor investitori nu doar a celor mari - din nou coruptia este unul din principalii factori care face investirea banilor in tara ne-atractiva

  Food for thoughts.

 6. Editat acum 2 ani de novac

  Cred ca prin eforturi minime se pot obtine ambele. In momentul in care institutiile romana responsabile pentru plasarea fortei de munca colaboreaza in mod real cu institutiile corespunzatoare din tarile de adoptie se poate realiza simplu un echilibru intre cerere si oferta pe piata de munca europeana, astfel incat absolventul de istorie medievala din Romania nu mai e nevoit sa vinda pizza in Londra. O situatie de genul acesta sau una in care mii de romani lucreaza sezonier pe santierele britanice sau germane la preturi minime neplatind impozite in nicio tara si nefiind asigurati dpdv social, impiedica integrarea in ambele tari. De asemenea nu ar strica o curatire sau macar civilizare a clasei politice are isi face aparitia la televizor, pentru ca, cu mentalitatea: "U.E. nu are de ce sa se amestece in treburile noastre, noi stim ce e mai bine pentru romani" nu se imbunatateste nici imaginea Romaniei in lume nici a romanilor in tarile de adoptie.

  Cat despre atragerea romanilor inapoi in tara, au existat proiecte din cate am vazut pe net, finantate din fonduri europene. Putine si cam fara succes, ar merita repetate mai serios.

 7. Mi-am droit sa ma intorc acasa. Chiar am aplicat la un job in Iasi, la Amazon si interviul a fost cu un domn foarte mirat ca de ce vreau eu sa ma intorc acasa din Londra. Una din intrebari a fost cum e la Londra. Mai mult interviul s-a concentrat pe intrebari legate de jobul nou, daca e un job nou atunci sunt multe necunoscute. Umilinta la care m-a supus acest domn in timpul interviului a fost greu de uitat, cu atat mai mult cu cat era un job de manager unde experianta si intelepciunea acumulata puteau fi exploatate la maximum in tara. Din pacate managerii din Romania nu sunt pregatiti sa intervieveze si sa recunoasca experienta de munca obtinuta in afara granitelor, iar daca o recunosc nu o accepta, frica de competitive, frica de a-si pierde joburile. Sa va spun ca e-mailul prin care am fost anuntata ca nu am luat jobul a fost in limba engleza…am vrut acasa sa-mi vorbesc limba si sa traiesc in tara mea nu sa fiu un strain in tara altuia…din pacate nu se poate, pentru ca ce e considerat bun si cu experienta in Anglia e considerat neadecvat si inutil pentru Iasi.

 8. degeaba ne dam cu parerea ce ar trebuie facut ce nu sa facut ...solutia e sa facem ca la alegeri sa fim uniti si prin orce mijloc sa protestam sa le dam de inteles ca nu sutem fraieri lor...sa ne unim ca la alegeri si sa protestam cu orce pret...prin orce mijloc...ce se intampla azi in romania chiar azi e un film prost facut care nu se mai termina astepti sa vezi desdonamintul cu dna cu justitia romana care ori ei nu sunt ok ori legile ca eu nu vad altceva decit o prostela ...ca sunt cercetati,arestati,considerati vinovati,bagati 30 zile la mititica si
  pina la urma ori pe caz de boala ori virsta ori contestatie , ori colegi lor la fel de vinovati ...sunt lastati liberi bucuranduse de averi care leau furat de la poporul roman...astept si eu sa vad ca se baga la puscarie si se recupereaza acele milioane de euro care acuza dna si alte instituti si ca acei bani se folosesc la investiti drumuri poduri si mai stiu eu ce...romania intradevar e furata...vrem acasa trebuie facut ceva...

 

sau Inregistreaza-te pentru a raspunde!

SAU comenteaza direct (nu necesita inregistrare)

 

Numele dvs.

Scrie un raspuns...